Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩОДО ВЧИНЕННЯ НОТАРІАЛЬНИХ ДІЙ ДЛЯ МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ

Дата: 30.11.2021 10:10
Кількість переглядів: 794

Фото без описуЗ листопада місяця поточного року в Сергіївській  селищній  раді  поновлено  надання нотаріальних послуг для жителів сіл Миколаївка, Приморське, Курортне, Вільне, Косівка, Попаздра, Чабанське.

 

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про нотаріат» у сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють такі нотаріальні дії:

1) вживають заходів щодо охорони спадкового майна;

2) посвідчують заповіти (крім секретних);

3) видають дублікати посвідчених ними документів;

4) засвідчують вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;

5) засвідчують справжність підпису на документах;

Для отримання вказаної послуги необхідно  звертатись до відділу «Центр надання адміністративних послуг», що знаходиться за адресою:    смт. Сергіївка, вул.Гагаріна, буд. 3,  І поверх приміщення селищної ради.

    Для мешканців вказаних сіл громади передбачена можливість надання працівником відділу ЦНАП нотаріальних послуг  під час виїзних прийомів, що здійснюються щовівторка в адміністративному центрі відповідного старостинського округу громади – в с. Приморське (приміщення колишньої Приморської сільської ради) та в с. Миколаївка (приміщення колишньої Миколаївської сільської ради).  

     На жаль, даною послугою не можуть скористатися мешканці смт. Сергіївка.  Відповідно до  ст. 37 Закону України «Про нотаріат», листа-роз`яснення  Міністерства юстиції України від 27.01.2016року № 27/13/32-16 «Щодо права на вчинення нотаріальних дій посадовими особами органу місцевого самоврядування в населених пунктах, які мають статус селищ міського типу, у зв'язку із внесенням змін до статті 37 Закону України "Про нотаріат" передбачено, що уповноважена посадова особа органу місцевого  самоврядування на вчинення нотаріальних дій має право їх здійснювати лише в сільських населених пунктах (в селах та селищах).  Відповідно, смт.  Сергіївка відноситься до міських населених пунктів, і вчинення нотаріальних дій можливе лише нотаріусами. На  звернення Сергіївського селищного голови Чередниченка А.Г. до територіального підрозділу Мінюсту України отримано лист-відповідь Південного  міжрегіонального управління Міністерства юстиції України  від 29.09.2021 року   № 23543/07.01-24, в якому зазначено, що до  сільських населених пунктах відноситься села та селища.

Тому у працівників Сергіївської селищної ради немає правових підстав вчиняти нотаріальні дії для мешканців смт. Сергіївка. В свою чергу, селищний голова,  дбаючи про інтереси мешканців смт. Сергіївки, направив 22 листопада 2021 року лист № 06.1-17/778 до Міністерства юстиції України з проханням ініціювати перед Верховною Радою України питання внесення змін до статті 37 Закону України «Про нотаріальні послуги», а саме – дозволити  вчиняти  нотаріальні дії посадовим особам органу місцевого самоврядування в населених пунктах, які мають статус селищ міського типу, якщо вони є одним із населених пунктів селищної чи сільської рад,  на території яких відсутні державні або приватні нотаріуси.

Сподіваємось, що проблемне питання в отриманні нотаріальних послуг для мешканців смт. Сергіївка буде вирішено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь