Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Одинокі пенсіонери, старші за 80 років, які потребують постійного стороннього догляду, мають право на щомісячну допомогу

Дата: 03.02.2022 10:34
Кількість переглядів: 590

З метою підвищення соціальних гарантій найбільш вразливих категорій громадян, перш за все – громадян похилого віку, запроваджено новий вид допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку.

Допомога на догляд надається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

До одиноких осіб належать громадяни, які не мають працездатних родичів (відповідно до статей 202, 266 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син, онуки, правнуки зобов’язані утримувати батьків, бабу, діда, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги), зобов’язаних за законом їх утримувати.

Основним документом для призначення допомоги на догляд визначено висновок ЛКК, де обов’язково повинно бути зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду. Вказаний документ видається ЛКК Центру первинної медико-соціальної допомоги.

Допомога призначається та виплачується з місяця звернення у розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2022 – 773,60 грн., з 01.07.2022 – 810,80, з 01.01.2022 – 837,20).

Важливо зазначити, що допомога на догляд призначається за умови, якщо особа не отримує надбавку до пенсії на догляд та компенсації на догляд, які надаються органами соціального захисту населення та органами Пенсійного фонду.

У разі, якщо особа отримує надбавку до пенсії на догляд чи компенсації за надання соціальних послуг зазначеній особі, допомоги на догляд за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, компенсації на догляд за особою з інвалідністю або особою, яка досягла 80-річного віку, допомога призначається в разі припинення виплати вказаних компенсацій, надбавки.

Для призначення допомоги подаються такі документи:

– заява за формою, встановленою Мінсоцполітики (під час подання заяви пред’являється паспорт громадянина України та довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків);

– декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги, складена за формою, встановленою Мінсоцполітики ;

– висновок ЛКК для осіб, які потребують постійного стороннього догляду;

Інформація про відсутність працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зобов’язаних за законом їх утримувати, зазначається в поданій заяві про призначення допомоги на догляд, інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Для призначення соціальної допомоги заява подається заявником особисто, поштою або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

Прийом заяви з необхідними  документами проводиться посадовими особами центру надання адміністративних послуг  Сергіївській селищної ради (вул. Гагаріна,3, смт Сергіївка, Білгород-Дністровський р-н), або уповноваженою особою Миколаївського та Приморського старостинського округу.

Дні прийому (крім вихідних та святкових днів):

понеділок - четвер з 9.00 до 16.30,

п’ятниця з 8.00 до 15.30,

перерва з 12.00 до 13.00.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь