Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація щодо стану захисту прав дітей на території Сергіївської територіальної громади

Дата: 06.06.2022 13:26
Кількість переглядів: 273

Фото без опису      Одним з напрямків діяльності Сергіївської селищної ради  є втілення державної політики щодо охорони дитинства, розробки і здійснення цільових програм соціального захисту та поліпшення становища дітей, захисту їх прав та законних інтересів, підтримки сімей з дітьми.  

      Право дитини на освіту відіграє важливу роль у формуванні суспільства. Діти – майбутнє України. Освічені діти сьогодні – запорука успішної країни завтра. Тому соціальна та правова підтримка дитинства є пріоритетним напрямом у досягненні поставлених державою цілей. Право на освіту є основоположним соціально-культурним правом, що забезпечує стабільний розвиток молодого покоління. Всебічний розвиток дитини, як члена суспільства повністю залежить від можливості повною мірою реалізовувати свої права.  

   В ст.19 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на освіту. Держава гарантує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти. Статтею 53 Конституції України кожному гарантовано право на освіту. 

    Відповідно до п.3 ст.6 Закону України «Про повну загальну середню освіту» кожному громадянину України, іншим особам, які перебувають в Україні на законних підставах, а також кожній дитині незалежно від підстав її перебування в Україні гарантується безоплатне здобуття у державних та комунальних закладах освіти повної загальної середньої освіти на кожному її рівні за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів один раз протягом життя.

    Закон України «Про дошкільну освіту» ст. 2 та 6 виокремлює за основне завдання - забезпечення права дитини на доступність і безоплатність здобуття дошкільної освіти. Зауважує, що принципами дошкільної освіти є: доступність для кожного громадянина освітніх послуг, що надаються системою дошкільної освіти; рівність умов для реалізації задатків, нахилів, здібностей, обдарувань, різнобічного розвитку кожної дитини. Право громадян України на доступну освіту врегульовано також ст.ст. 3,6 Закону України «Про освіту».

  На території Сергіївської громади станом на 31 травня 2022 року перебувають 54 дитини шкільного віку та 21 дитина дошкільного зі статусом ВПО (8 учнів зараховані до Сергіївського ОЗЗСО «Сергіївський ліцей», останні навчаються дистанційно у своїх закладах).

Функціонують три заклади загальної середньої освіти:

  • Сергіївський ОЗЗСО «Сергіївський ліцей»;
  • Приморська гімназія з дошкільним відділенням та початковою школою;
  • Миколаївський ЗЗСО;

       Освітні послуги в них отримують 784 дитини шкільного віку, з них 8 учнів зі статусом ВПО та 7 учнів 11 класу з м. Луганськ, які зараховані до Сергіївського ОЗЗСО «Сергіївський ліцей» та навчаються дистанційно, не залишаючи  місця проживання.

Три заклади дошкільної освіти (ЗДО «Сонечко» смт Сергіївка, ЗДО «Росинка»                  с. Приморське, ЗДО «Сонечко» с. Миколаївка), в яких за списком є 186 вихованців,   освітні послуги не надають  у зв’язку з воєнним станом та відсутністю бомбосховищ та укриттів.

Протягом 2021-2022 років відділом соціальної політики 10 особам видано посвідчення батьків багатодітної сім'ї  та 23 посвідчення дитини з багатодітної сім'ї.

Також на офіційній сторінці було надано роз’яснення щодо отримання допомоги на дітей одиноким матерям.

 На даний час на обліку служби у справах дітей перебуває 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з числа яких 12 дітей перебувають під опікою/піклуванням громадян, 4 дітей виховуються в державних закладах на повному державному утриманні.

На обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, перебуває 10 дітей.

     Рішенням Сергіївської селищної ради від 25.05.2021 року № 259 (зі змінами) затверджено Програму «Забезпечення прав дітей Сергіївської територіальної громади на 2021-2022 роки». В рамках виконання заходів з реалізації Програми здійснено заходи, спрямовані на вирішення питань забезпечення утримання та виховання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей, які виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників, а саме за рахунок коштів Сергіївської територіальної громади:

  • до Дня захисту дітей придбано та вручено подарунки   18 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям, які перебувають в складних життєвих обставинах на суму 3 996,00 грн.;
  • надано  матеріальну допомогу 2 підопічним дітям з числа випускників 9 класу на суму 5 000,00 грн.

    Рішенням Сергіївської селищної ради від 23.12.2021 року № 737 затверджено програму «Забезпечення житлом дітей-сирті, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа Сергіївської селищної ради на  2022-2023 року».

    Службою у справах дітей спільно з відділом соціальної політики, представниками відділу поліції здійснюється контроль за дотриманням  законних прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім'ях опікунів та піклувальників, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, шляхом відвідування сімей, в рамках яких проводяться інформаційно-роз’яснювальна робота та профілактичні бесіди з батьками, опікунами/піклувальниками. з метою запобігання дитячої бездоглядності, безпритульності, скоєння дітьми правопорушень, суїциду та його спроб,  вживання алкогольних та інших заборонених речовин, паління, тощо.

  Відділом «Центр надання адміністративних послуг» з початку 2022 року    прийнято 113 звернень щодо отримання послуг   соціальної підтримки багатодітних сімей, отримання державної допомоги сім'ям  з дітьми,  соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь