Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Усиновлення під час війни: як допомогти дитині знайти сім'ю

Дата: 03.10.2022 09:23
Кількість переглядів: 216

Фото без описуУ такий непростий для нашої країни час ми всі певною мірою потребуємо допомоги та підтримки: як дорослі так і діти. Але особливо це стосується тих діток, які внаслідок різних обставин втратили своїх батьків та мріються про теплі сімейні стосунки.

Відповідно до Сімейного кодексу України усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснюється на підставі рішення суду. Це єдина форма сімейного виховання, за якої дитина повністю втрачає зв’язки зі своєю біологічною сім’єю.

 

• Яку дитину можна усиновити? Усиновити можна дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, дитину, нотаріальну згоду на усиновлення якої надали її батьки, і яка в обов’язковому порядку перебуває на обліку з усиновлення.

Якщо дитина має братів і сестер, їх заборонено роз’єднувати – діти повинні бути усиновлені разом в одну сім’ю.

 

• Хто може усиновити дитину? Переважне право на усиновлення дитини мають її родичі.

Особи, які хочуть усиновити дитину, повинні в обов’язковому порядку звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання.

Вони мають зібрати необхідні документи та пройти навчання, довести, що відповідають вимогам для усиновлення і стати на облік кандидатів в усиновлювачі

 

• Хто забезпечує усиновлення дітей? Служба у справах дітей надає офіційну інформацію про дитину, яка може бути усиновлена, та відіграє ключову роль у забезпеченні усиновлення дітей.  Рішення про усиновлення дитини приймає суд за місцем проживання дитини. Для усиновлення потрібна згода самої дитини, якщо за віком та рівнем розвитку вона може її висловити.

 

Як ви можете допомогти дитині, якщо усиновити її неможливо

В Україні передбачені різні форми тимчасового прийняття дітей до себе в сім’ю допоки не будуть знайдені їхні батьки чи інші родичі.

Дитина, яка залишилася без батьківського піклування, може бути влаштована у сім’ю родичів, знайомих, а також в сім’ю патронатного вихователя.

Діти, які вже набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, можуть бути влаштовані під опіку, піклування, у прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу.

Для того, щоб отримати фахову консультацію з питань усиновлення або тимчасового прийняття дитини в свою сім’ю рекомендуємо звертатися виключно до служб у справах дітей за місцем свого проживання (перебування).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь