Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На яку підтримку можуть розраховувати сім’ї з дітьми з інвалідністю

Дата: 19.12.2022 11:15
Кількість переглядів: 217

  • Безкоштовне забезпечення необхідним медичним обладнанням (засоби пересування, протезно-ортопедичні вироби тощо) та реабілітаційними заходами згідно ІПР;
  • Соціальні послуги (денний догляд, догляд вдома, супровід під час інклюзивного навчання);
  • Безкоштовне отримання медикаментів за рецептом лікаря у разі амбулаторного лікуваня;
  • Безкоштовне санаторно-курортне лікування;
  • Пенсія, що надається державою, — грошова допомога, призначена для придбання необхідних медикаментів та різноманітних засобів догляду за хворою дитиною;
  • Право безкоштовного проїзду в міському транспорті (крім таксі);
  • Пільговий проїзд у залізничному, повітряному та річковому транспорті.

Ряд додаткових можливостей для матері або батька дитини з інвалідністю:

→ пільга при сплаті податків з доходу;

→ можливість працювати за скороченим графіком роботи;

→ додаткова відпустка;

→ достроковий вихід на пенсію.

 З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено режим воєнного стану, під час якого людей з інвалідністю першої групи та дітей з інвалідністю на кордонах пропускають позачергово.

Для позачергового перетину кордону особою з інвалідністю першої групи або дитиною з інвалідністю разом із супроводжуючими необхідна наявність посвідчення, яке підтверджує статус особи з інвалідністю, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги особі з інвалідністю, в яких зазначено категорію «дитина з інвалідністю», або довідки, в якій зазначаються прізвище, ім’я, по-батькові, група та причина інвалідності. У пунктах пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення пріоритет зазначеним особам надається, якщо вони перетинають кордон пішки або на легковому автомобілі, у якому відсутні інші особи.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Сім’ї з дітьми з інвалідністю можуть отримати низку соціальних послуг
Денний догляд для дітей з інвалідністю.

Це соціальна послуга для дітей з інвалідністю від 3 до 18 років, які потребують постійного догляду та супроводу

Протягом дня в Центрі (відділенні) денного догляду діти набувають навичок самообслуговування, соціальної адаптації та реабілітації, отримують психологічну підтримку та допомогу в забезпеченні технічними засобами реабілітації, мають організоване дозвілля відповідно до індивідуальних потреб. Такі центри вже діють у ба-
гатьох громадах, їх продовжують створювати по всій Україні.

Супровід під час інклюзивного навчання

Це соціальна послуга, яка дозволяє дитині з інвалідністю навчатися у звичайній школі та реалізовувати право на освіту. Її фахівці забезпечують індивідуальний супровід дитини під час навчання.

Фахівці слідкують за харчуванням дитини, допомагають пересуватися і відвідувати потрібні місця, навчають орієнтуватися у просторі, слідкують за здоров’ям дитини (за потреби вчасно дають ліки), підтримують побутові навички самообслуговування, спілкуються з дитиною і сприяють комунікації з іншими (зокрема, за допомогою жестової мови), супроводжують дитину і слідкують за нею у закладах освіти, під час екскурсій,
навчальних поїздок тощо. 

Догляд вдома
Мають право скористатись діти від 3 до 18 років. Надається за місцем проживання (вдома), полягає в допомозі у самообслуговуванні. Може надаватись, в залежності від індивідуальних потреб дитини, періодично — 2 рази на тиждень, постійно — 3–4 рази на тиждень або інтенсивно — 5 разів на тиждень.

Як отримати такі послуги
Найбільше інформації про можливу соціальну підтримку може надати фахівець із соціальної роботи або соціальний працівник місцевого Центру надання соціальних послуг або Центру соціальних служб, спеціалісти місцевого управління.

Зверніться до фахівця із соціальної роботи в Центр надання соціальних послуг (може ще називатися Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді), який має оцінити потреби сім’ї.

Під час звернення опишіть ситуацію вашої сім’ї та вашої дитини, обговоріть, якої саме підтримки та послуг ви потребуєте. Дізнайтеся, які документи необхідні для отримання таких послуг.

Отримайте довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Її можна замовити через застосунок «Дія» або звернутися до найближчого структурного підрозділу соціального захисту населення. Ця довідка потрібна для отримання соціальних та освітніх послуг. Для медичних послуг довідка не обов’язкова.

Зверніться із заявою до місцевого відділу соціального захисту з проханням надати послугу, додайте до звернення результати оцінювання потреб, де вказано, що ваша дитина потребує її.
Це можна зробити особисто, поштою чи онлайн.
Після цього чекайте на відповідь.

 

 

 

Джерело: сайт Білгород-Дністровської РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь