Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗАХІДНИЙ КВІТКОВИЙ ТРИПС – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК

Дата: 18.01.2023 13:26
Кількість переглядів: 109

Фото без описуЗахідний квітковий трипс – Frankliniella occidentalis Perg. – багатоїдний шкідник, пошкоджує більше 250 видів рослин з понад 65 родин. Він також в широкому масштабі уражує багато польових культур, включаючи полуницю, виноград і артишок.

        В умовах України західний квітковий трипс – це в першу чергу шкідник рослин, які вирощуються в закритому ґрунті. Найбільшої шкоди завдається квітковим: трояндам, хризантемам, герберам, сенполіям. З овочевих культур пошкоджуються огірки, перець та салат. Хімічна боротьба з ними досить ускладнена. Ця, дуже дрібна комаха, веде прихований спосіб життя, оселяючись в квіткових бруньках, пуп’янках, квітках, під різними лусочками на рослинах, тому більша частина популяції є невразливою до звичайних хімічних обробок. Живлячись, трипси спричиняють появу жовтих некротичних плям, які згодом зливаються. Пошкодженні тканини відмирають, в результаті утворюються отвори, листя в’яне і опадає, часто відмічається викривлення стебел. Пошкодження квіткових бруньок викликає деформацію квіток. За масового заселення рослин різко знижується вихід товарної продукції, іноді урожай повністю гине.

     В тепличних умовах ЗКТ розмножується впродовж всього року, відтворюючи 12-15 поколінь на рік. Загальний життєвий цикл від яйця до яйця при температурах 15, 20, 25, 30 0С становить 44, 22, 18, 15 днів відповідно. Кожна самка відкладає від 20 до 40 яєць. Яйця відкладаються в клітини паренхіми листя, квітів та плодів, та дозріває протягом 4 днів при температурі 27 0С, при температурі 15 0С цей період триває 13 днів.

   Яйця також можуть бути відкладені на відкриту поверхню листка. На даному етапі яйця дуже сприйнятливі до висихання та страждають від високої смертності. З незапліднених яєць з’являються лише самці, із запліднених – самки. Із яйця виходить личинка і починає живлення, проколюючи епідерміс і висмоктуючи сік з клітин паренхіми. Існують чотири личинкові стадії: перші дві живляться активно, останні дві перебувають на ґрунті і не живляться. З останньої стадії личинки (німфи)виходить доросла комаха, яка знову піднімається на рослину. На території України зареєстровані поодинокі виявлення особин шкідника у закритому ґрунті.

 

 

Способи поширення

   Дорослі комахи ЗТК здатні літати, таким чином поширюючись від заражених теплиць до сусідніх. Трипси легко розсіюються вітром, переносяться на одязі, волоссі, із інвентарем. В теплиці швидко поширюється завдяки здатності літати та стрибати. На великі відстані трипс поширюється із посадковим матеріалом, свіжими овочами.

   Заходи боротьби

Оскільки дві стадії трипса обов’язково розвиваються в грунті і доросла комаха там і зимує, слід приділити особливу увагу таким знезаражувальним заходам: обробка ґрунту в теплицях 2% розчином формаліну;

• зливання водою (t 80-900С) ґрунту в теплицях на глибину 30 см на 1,5години. При цьому ґрунт накривають термостійкою плівкою;

•  обробка ґрунту у теплицях парою під термостійкою плівкою (не менше 2-х годин);

• обкурення приміщень сіркою;

• дезінсекція ґрунтообробного інструменту, тари, робочого одягу та взуття;

• знищення бур’янів у теплицях, оранжереях та навколо них;

• спалювання або закопування рослинних решток.

   Для того щоб знищити західного квіткового трипса наприкінці вегетаційного періоду влітку, у теплицях підвищують температуру повітря понад +400С за максимального зниження вологості до 25-30% не менш як на 12 годин при зачинених вікнах, а якщо взимку – відключають опалення та відчиняють вікна в теплицях на 7-10 днів.

   Фітосанітарні заходи:

З карантинних заходів головним є фітосанітарний контроль імпортних рослинних вантажів таких як: зріз квітів, горщикові культури, овочеві культури, свіжа зелень та інші. Карантинні заходи в теплицях можуть включати в себе: видалення пошкоджених рослин, стерилізація ґрунту, знезараження інвентарю, знищення бур’янів, видалення квітучих частин рослин, використання інсектицидів згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Можливо використання біологічних методів шляхом використання ентомофагів.

 

Н. Матієнко, провідний спеціаліст

відділу карантину рослин-державний

фітосанітарний    інспектор    

ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ                  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь