Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика дитячого травматизму!

Дата: 11.07.2023 16:08
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

МІННА БЕЗПЕКА.

Важливо подумати про те, як розповідати, щоб дитина не злякалась і запам’ятала інформацію. Як почати розмову з дитиною. На жаль, ця тема зараз актуальна. І буде ще довго актуальна. Багато родин повертаються із більш безпечних регіонів в свої домівки. І нам важливо підготувати дитину і самим бути пильними.

Як почати розмову з дитиною?

1. Оберіть час, коли дитина не зайнята грою чи мультфільмом.

2. Оберіть місце, де б вам всім було зручно і безпечно. Чим складніша розмова чи тема, тим більш стійкою має бути наша поза. Повільніше темп розмови. І ми уважніші до реакції, зміни пози, питань дитини.

3. Скажіть, що зараз ви самі вивчаєте щось абсолютно нове і дуже важливе, і попросіть дитину допомогти вам запам’ятати цю інформацію.

4. Нагадайте, що зараз всі ми допомагаємо нашій армії. Ворог може завдавати шкоди, навіть, коли ми не бачимо його поруч. Ми зараз в безпеці. Але нам важливо бути пильними та уважними. І допомагати і собі, і іншим.

5. «Пам'ятаєш собаку Патрона? Ти знаєш, чим він займається? Він допомагає знаходити вибухонебезпечні предмети — вибухонебезпечні — це коли небезпека від вибуху. Уяви, що ми проходимо підготовку разом із Патроном».

6. «Знаєш, які бувають небезпечні предмети?» Покажіть зображення ВНП і запитайте, чи знає дитина, що це.

Спочатку (дитині до 7 років), щоб вона не налякалась, краще показати ілюстрацію, а потім можна продемонструвати реальне фото. Запитайте дитину, на що схожий цей предмет. Відповіді можуть бути найрізноманітніші. Вислухайте усі варіанти, а потім додайте, що цей предмет називається … і він дуже небезпечний. У ньому захований механізм, що вибухає.

Якщо, коли ви показуєте картинку, дитина намагається торкнутись самого зображення вибухонебезпечного предмету, скажіть їй: «Давай звикати — ні в якому разі, навіть на картинці, ми не торкаємося. Не чіпай!»

Спостерігайте за реакцією дитини: якщо ви бачите, що її поза змінилась, що м’язи напружилися, дитина зачаїла подих — запропонуйте обійняти. І скажіть: «Ми зараз в безпеці. І будемо в безпеці. Ми вивчаємо це, щоб наши прогулянки були веселими і безпечними».

Можна сказати дитині: «Пам'ятаєш, під час карантину у нас були правила — носити маску, дотримуватись дистанції. А зараз, під час війни і після війни, будуть деякий час нові правила». Бути уважними і пильними.

6. Розкажіть дитині, де можуть знаходитись міни. Вони можуть сховатися у траві, під деревами, біля будинків та парканів, можуть бути приклеєні до стовбурів дерев чи причаїтись у лісах, парках чи дитячих майданчиках у тим містах, де велись бойові дії.

7. Вивчіть разом головне правило: «Не підходь. Не чіпай. Розповідай (чи дзвони 101)»

Закріпіть ці правила в жестах — чим більше каналів залучено в запам’ятовуванні, тим більше ефект.

«Нам усім треба бути дуже уважними. Якщо ти побачиш якийсь невідомий предмет — не підходь, не чіпай, обережно відійди назад і повідомляй про знахідку когось із дорослих. Вони зателефонують за номером 101 і рятувальники неодмінно приїдуть, щоб знешкодити предмет і знову зроблять це місце безпечним для людей».

Повторіть ще разом ці слова: «Не підходь. Не чіпай. Повідомляй чи телефонуй».

Для того, щоб закріпити інформацію, не лякаючи дитину, можна використовувати розмальовки, комікси, відео.

Будь ласка, пам’ятайте — від складної інформації ми швидко втомлюємося. І не варто такі розмови робити довгими.

Коли ви закінчуєте розмову, щоб зняти напругу, якщо вона виникне, можна ще раз подивитись фото та відео песика Патрона, уявити, що ви перетворюєтесь на песиків. Почухати дитину за вушком. А потім «перетворитись» знов на людей — і запропонувати дитині когось навчити цим правилам.

БЕЗПЕКА ДИТИНИ ВДОМА

 

На жаль, статистика нещасних випадків за участю дітей, які перебували навіть під наглядом батьків, занадто велика. Саме такі ситуації змушують задуматися про те, що слід бути трохи уважніше по відношенню до своїх дітей. Турботливі батьки просто зобов’язані знати правила, які їх чадо мусить дотримуватися, перебуваючи вдома. Саме вдома, дитина починає свій шлях, вчиться говорити і розвивається, робить свої перші кроки, зростає. Стаючи підлітком, він співіснує разом з дорослими членами сім’ї. У той час, поки дитина зовсім мала і не може самостійно ходити, ймовірність його безпеки вище, так як він не зможе заподіяти сам собі шкоди.

Наш власний будинок — це місце, де ми розслабляємося і відчуваємо себе захищеними. Але, щоб це було так, є певні деталі, які ми ніколи не повинні залишати поза увагою. І є ризики, про які нам іноді нічого не відомо, і наслідків яких ми можемо уникнути, якщо будемо зручно аналізувати різні кімнати нашого будинку.

Безпека дітей не є чимось тривіальним, що може бути залишено на волю випадку, особливо тому, що наймолодші з дому найчастіше страждають від нещасних випадків. Зазвичай, слово небезпека асоціюється з якимись катаклізмами, але, що стосовно маленької дитини, в побуті його можуть підстерігати самі непередбачені обставини, які можливо зможуть завдати фізичної шкоди здоров’ю.

З появою перших кроків малюка, у нього з’являється можливість щось на себе звалити, перевернути, порізатися або вдаритися. Звичайно, було б здорово ні на хвилину не відпускати від себе дитини, щоб стежити за кожним його кроком , але це неможливо, так як малюки дуже рухливі і активні, а батьки бувають розсіяними або втомленими.

Але можна спробувати забезпечити безпечне перебування дитини в квартирі.

Вітальня. Як правило, в вітальні чадо проводить велику кількість свого часу, і щоб убезпечити малюка від негативних наслідків і себе від переживань, краще всього прибрати з поля зору ті предмети, які можуть залучити дитину, а тим більше завдати шкоди його здоров’ю. До того ж, батьки в такій ситуації перестануть забороняти дитині що-небудь чіпати, і він зможе відчути себе більш самостійним. Але, на жаль, більшість травм трапляється через гострих кутів меблів, яку нікуди не дінеш. Тому, на час вивчення малюком простору, краще їх заклеїти поролоном. Якщо у вітальні є такий елемент декору, як камін, і в момент його роботи найкраще буде все-таки стежити за непосидою, адже він може обпектися.

Кухня. На кухні кожна мама проводить величезну кількість свого часу, саме тому, дитина знаходиться там не менше. Але, кухня є джерелом різних небезпек для малюка. Тому, варто подивитися на своє кухонне простір, і подумати, в яких місцях дитина може поранитися.

Як і в вітальні, на кухні може бути досить небезпечна меблі з гострими кутами. Було б дуже добре купити стіл, у якого вже круглі краю, але якщо такої можливості немає, то можна придбати спеціальні насадки. До того ж, кухонний стіл повинен міцно стояти на підлозі і не хитатися. Скатертина зі столу теж слід прибрати, так як цікава малюк може потягнути за неї, тим самим перекинути на себе все те, що стоїть на столі.

Якщо в радіусі доступності у дитини будуть кухонні шафки, то слід їх замкнути спеціальними блокаторами, або прибрати з них все небезпечні предмети. З появою в квартирі нового члена сім’ї, мамі досить часто доводиться робити вологе прибирання, в тому числі і на кухні, особливо коли малюк починає повзати. Тому ще до народження дитини можна подумати про те, що слід постелити на кухні фактурний лінолеум, він не дуже ковзає, і витримує абсолютно всі випробування від дітей. Замінити нековзну поверхню килимками можна, але це не дуже гігієнічно, та й прати їх доведеться досить часто, а це зайвий клопіт.

Як і в будь-який інший кімнаті, на кухні, розетки не повинні бути доступні дитині. Можна використовувати спеціальні зручні заглушки. Плита на кухні часто є причиною нещасних випадків. Тому рекомендується готувати їжу на далеких конфорках, щоб дитина не змогла перекинути на себе каструлю з гарячою водою або киплячий чайник.

На кухонному просторі завжди багато побутової техніки, яка цікава дитині. Рекомендується прибирати все шнури від техніки. При придбанні нових кухонних гаджетів, краще вибрати такі, в яких є функція батьківського контролю, вона ніколи не буде зайвою.

Дитяча. Батьки завжди хочуть для своєї дитини найкращого, в тому числі і кімнату. Але, вибираючи дизайн і меблі, рідко хтось пам’ятає про безпеку. Меблі в такій кімнаті повинна бути без гострих кутів. Якщо в дитячій кімнаті присутні розетки, то їх обов’язково варто закрити заглушками. Невеликий джерело світла в дитячій просто необхідний, щоб дитина, прокинувшись вночі, не злякався, і батькам це теж буде на користь, зручніше буде добиратися до ліжка малюка. Джерело світла варто вибрати більш безпечний, без гострих кутів і з міцною конструкцією, бажано з натуральних матеріалів.

Щоб дитина спокійно міг насолоджуватися видом з вікна, а батьки при цьому не переживали, потрібно поставити на вікна спеціальний дитячий замок . Дія ручки вікна відновитися тільки тоді, коли ключ виявиться в цьому замку, який буде знаходитися у батьків. Не варто пережити про надходження кисню в кімнату, замок дозволяє активувати режим провітрювання.

Ванна кімната. У більшості батьків траплялася ситуація, в якій вони відволікалися на телефонний дзвінок, а їх чадо закривалося в ванною. Для зручності, можна встановити спеціальний замок з захистом від замикання.

Під час самого купання, крихту так само можуть чекати різні небезпеки — дитина може посковзнутися у ванній або в душовій кабіні, і щоб уникнути цього, батькам можна взяти на озброєння таку пораду — покласти в місце купання килимок на липучках. Він відмінно чинитиме опір ковзанню. До кранів діточок теж бажано не допускати, в цьому допоможе спеціальний м’який кожух.

Якщо ванна кімната і санвузол суміщений, то кращим рішенням буде заблокувати кришку унітазу знімним замком, дитина може і не постраждати, але ось діставати речі з санвузла — не найприємніше заняття. Щоб малюк не впав і не вдарився об кахель, можна приклеїти на підлогу спеціальні смуги, які не дадуть чаду ковзати по поверхні.

ДІТИ  І  ВІКНА

Коли настають теплі деньки, починається сезон відкритих вікон. І, на жаль, він приносить багато нещасних випадків, пов’язаних з дітьми. З уществует кілька простих правил по техніці безпеки поблизу вікон:

  • В першу чергу, не варто залишати дитину одну в кімнаті, де є відкрите вікно, або якщо у малюка є можливість відкрити його.
  • Слід перед початком сезону перевірити всі вікна на справність, щоб уникнути непоправних ситуацій та самовільного їх відкриття.
  • Якщо все ж дитина залишається в кімнаті один, краще залишити вікно в режимі провітрювання, так він не зможе його відкрити навстіж.
  • Батькам варто звернути увагу на замки для про кін з ключем, які можна закрити, а ключ забрати.
  • Дітям краще за все не показувати, як відкривається і закривається вікно, так як у них відмінна пам’ять, і вони все запам’ятовують дуже швидко. Під час маніпуляції краще відвернути їх увагу на щось більш цікаве.
  • Найголовніше правило, це вплинути на дитину з точки зору виховання, батькам необхідно пояснити своєму чаду ніж небезпечно відкрите вікно, що не потрібно з нього визирати і ставати на підвіконня. Для того, щоб малюк послухався ради, дорослі самі не повинні нехтувати цими правилами. Так само, дітям краще не бачити, як мама або тато миє вікно.
  • Слід пам’ятати, що вікна бувають не тільки вдома, тому дотримуватися правил безпеки необхідно в гостях, і в будь-яких інших приміщеннях.

Для того, щоб уникнути трагедії, батькам не потрібно залишати дитину вдома одного навіть на хвилину, особливо під час сну. Зазвичай, діти випадають з вікна в той момент, коли батьки відсутні. Щоб малюк не змогла дістатися до підвіконня, потрібно прибрати від вікна всі меблі, на яку дитина може залізти. Найпопулярніше оману дорослих — це те, що москітні сітки стануть перешкодою для дитини і убезпечать його від падіння. Це далеко не так, такі сітки дають дітям помилкову надію, що за нею вони в безпеці. Таким чином, карапуз може спертися на москітну сітку і випасти разом з нею. Таких випадків безліч.

Для більшої безпеки, можна встановити на вікна спеціальні решітки. Але слід пам’ятати, що в разі надзвичайних ситуацій, у дорослих повинна бути можливість легко їх відкрити. Якщо на вулиці відбувається щось цікаве, що потрібно показати дитині, батьки повинні дуже міцно тримати малюка, так як у них спостерігається підвищена активність. І ні в якому разі не треба тримати малюка за одяг. Щоб дитина так само не зміг відкрити вікно за допомогою ручки, можна просто зняти її, і надіти по необхідності.

Мабуть, ще один важливий момент безпеки дитини вдома є вхідні двері. Батьки повинні чітко пояснити дитині, що її не можна відкривати незнайомим людям і впускати їх до приміщення. Якщо дитина залишається вдома один, то питання вхідних дверей повинен дотримуватися беззаперечно. Навіть якщо той, хто дзвонити в двері, здасться дитині знайомим.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь