Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Патронатна сім’я: питання та відповіді

Дата: 26.03.2024 13:28
Кількість переглядів: 27

Фото без описуПАТРОНАТ – це своєрідна «швидка допомога» в громаді для дитини та її сім’ї, яка перебуває в складних життєвих обставинах та не має можливості жити у своїй сім’ї або тимчасово бути поруч з родичами, знайомими, соціально важливими для дитини особами. В сім’ї патронатного вихователя дитина може перебувати від 1 до 6 місяців.

Хто може бути патронатним вихователем

Патронатним вихователем може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

  • повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя;
  • належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

Патронатним вихователем не можуть бути особи, які виховують власних дітей віком до чотирьох років, дитину з інвалідністю, яка має обмеження життєдіяльності; є опікуном, піклувальником, прийомним батьком/матір’ю чи батьком/матір’ю-вихователем; обмежені у дієздатності або визнані недієздатними; самі перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах; позбавлені батьківських прав, перебувають під слідством. А також якщо вони були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями), патронатними вихователями дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним або договір про патронат над дитиною було розірвано з їх вини.

Також патронатним вихователем не може стати людина, яка перебуває на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами; була засуджена за кримінальні правопорушення проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканності особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин.

Хто може бути влаштований до сім’ї патронатного вихователя

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їхнє життя, здоров’я та розвиток. А також підкинуті, знайдені діти, безпритульні діти, діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю, діти, які зазнали насильства, діти, батьки яких померли або зникли безвісти.

Важливо, що до сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки ті діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами, зокрема братами та сестрами вже попередньо влаштованих до сім’ї патронатного вихователя дітей.

Загальна кількість дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя, визначається наявністю умов для проживання, догляду, виховання та реабілітації кожної такої дитини, зазначених у договорі про умови запровадження патронату.

Оплата послуг патронатного вихователя

Розмір грошового забезпечення патронатному вихователю за надану послугу патронату над дитиною становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь