Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захист винограду від хвороб і шкідників в ранньовесняний період

Дата: 09.05.2024 15:05
Кількість переглядів: 53

Чудові солодкі грона винограду – справжня гордість садівника і ласощі для сім’ї., але для того щоб зберегти урожай винограду необхідно проводити його захист від пошкоджень хвороботворними організмами й шкідниками. Найбільш поширені хвороби винограду – мілдью, оїдіум, антракноз, сіра та біла гнилі, шкідники – кліщі, оленка волохата, довгоносики та гронова листокрутка.

МІЛДЬЮ, АБО НЕСПРАВЖНЯ БОРОШНИСТА РОСА. Мілдью є найбільш небезпечною і найпоширенішою хворобою винограду. Нею уражуються всі зелені частини рослини: пагони, грона, листя, вусики, суцвіття. Характеризується появою блідо-зелених або жовтуватих маслянистих плям на листках. У вологу погоду на ураженій тканині з нижньої частини з’являється білий наліт. Пізніше плями стають червонувато-бурими, уражена тканина некротизується, після чого ягоди і листя винограду опадають, не виключено й всихання грон і суцвіть рослини. На молодих пагонах, вусиках, квітконіжках формуються видовжені, злегка вдавлені бурі плями, що вкриваються білим нальотом.. У вологу погоду вкриваються білим нальотом, у суху — деформуються та засихають. Якщо з хворобою не боротися, вона здатна повністю знищити врожай. Заходи боротьби: застосування препаратів - Рідоміл Голд МЦ68WG в.г. з нормою витрат 2,5кг/га або 50г/10літрів води; Квадріс 250 SCс.к. 0,8л/га, або 6мл/10 літрів води та інші дозволені до використання препарати.

Фото без опису

ОЇДІУМ, АБО БОРОШНИСТА РОСА. Проявлення хвороби - на листочках та гронах спочатку з’являються дрібні світлі плями, які поступово покриваються попелясто-сірим борошнистим нальотом. Після ураження зелених ягід, вони припиняють ріст і розвиток, темнішають, твердіють та засихають, а у вологу погоду — загнивають. У спекотну погоду уражені рослини мають запах гнилої риби. У виноградниках з торішнім запасом інфекції перше обприскування необхідно провести вже з фази 3 листків, а там, де хвороба в попередньому році не прогресувала, не пізніше фази утворення 6-го листка. Заходи боротьби: Застосування препаратів Топаз 100 ЕС к.е., 0,15-0,25л/га або 12мл/10 літрів води, Тіовіт Джет 80WG в.г. 5-8кг/га або 40г/10 літрів води, Квадріс 250 SCс.к. 0,8л/га, або 6мл/10 літрів води або інший дозволений до використання препарат.

Фото без опису

СІРА ГНИЛЬ. Хвороба проявляється на ягодах під час достигання - ягоди буріють, покриваються сірим пліснявим нальотом, розм’якшуються. Заходи боротьби: Застосування препаратів Топсін-М 500, КС 1,0-1,5л/га або 8-10г/10 літрів води, Квадріс 250 SCс.к. 0,8л/га, або 6мл/10 літрів води або інший дозволений до використання препарат.

ЧОРНА ПЛЯМИСТІСТЬ (ФОМОПСИС, ЕСКОРІОЗ, ВІДМИРАННЯ ПАГОНІВ). Ознаки хвороби проявляються, як на зелених, так і на здерев’янілих органах рослин. Перші ознаки з’являються на вузлах однорічних пагонів у вигляді чорно-бурих округлих крапок, які пізніше утворюють поздовжні смуги. На листках виникають дрібні темно-коричневі плями з зеленувато-жовтою облямівкою. Уражені листки деформуються, опадають. При сильному ураженні чорною плямистістю втрачається до 50% врожаю. Крім того, відмирає уражена багаторічна деревина кущів, що може призвести до повної загибелі кущів. Заходи боротьби: ранні профілактичні-у фазі набрякання бруньок до фази 4-5 листків обробки фунгіцидами Квадріс 250 SCс.к. 0,8л/га, або 6мл/10 літрів води або інший дозволений до використання препарат. Наступні обробки збігаються з термінами й препаратами проти мільдью. Скосарі(довгоносики).  До цих шкідників належать два види довгоносиків. Зимують дорослі жуки і личинки. Дорослі жуки спричиняють два види пошкоджень: рано навесні об’їдають молоді бруньки, а пізніше фігурно об’їдають молоде листячко. Личинки живляться корінцями.  Також в останні роки  на виноградних насадженнях спостерігається пошкодження оленкою волохатою, особливо в період цвітіння. Отож необхідно систематично проводити обстеження та при виявлення заселення та пошкодження виноградних насаджень провести захисні заходи одним із препаратів: Актеллік 500 ЕС к.е., 3л/га або12мл/10 літрів води,  Енжіо 247 SCк.с.,0,18л/га або3,6мл/10 літрів води, або іншим дозволеним до використання препаратом. Гронова листокрутка.  Гусениці гронової листокрутки – здатні залишити від вашого винограду – одні лози, без листя і плодів. Навесні  при оптимальних умовах для шкідника — температура 15 – 25 °С і відносна вологість повітря понад 50 % починається літ першого покоління гронової листокрутки.  В поточному році початок льоту першого покоління гронової листокрутки зафіксовано 25 квітня, масовий літ 27-28квітня. Виходячи з цього початок відродження шкідника очікується кінець першої – початок другої декади травня. В цей період необхідно обов’язково провести захисні обробки проти гусениць гронової листокрутки, з додаванням препаратів проти хвороб. Не зволікайте з цією обробкою тому, що перше покоління гронової листокрутки найбільш шкодочинне. Вирішальний етап у догляді за виноградом – обробка винограду перед і після цвітіння. Лікування можна здійснювати до цвітіння і після, але під час цвітіння обробки робити не варто. Заходи боротьби: Застосування препарату Матч 050ЕС,к.е з нормою витрат 1,0л/га або 8мл/10літрів води або Бі-58 новий, к.е.з нормою витрат1,2-3,0л/га, або 10мл/10 літрів води.

Фото без опису

Державний фітосанітарний інспектор                                                  Оксана ЛЕЩУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь