Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩОДО ВЧИНЕННЯ НОТАРІАЛЬНИХ ДІЙ ДЛЯ МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ

Дата: 30.11.2021 10:10
Кількість переглядів: 829

Фото без описуЗ листопада місяця поточного року в Сергіївській  селищній  раді  поновлено  надання нотаріальних послуг для жителів сіл Миколаївка, Приморське, Курортне, Вільне, Косівка, Попаздра, Чабанське.

 

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про нотаріат» у сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють такі нотаріальні дії:

1) вживають заходів щодо охорони спадкового майна;

2) посвідчують заповіти (крім секретних);

3) видають дублікати посвідчених ними документів;

4) засвідчують вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;

5) засвідчують справжність підпису на документах;

Для отримання вказаної послуги необхідно  звертатись до відділу «Центр надання адміністративних послуг», що знаходиться за адресою:    смт. Сергіївка, вул.Гагаріна, буд. 3,  І поверх приміщення селищної ради.

    Для мешканців вказаних сіл громади передбачена можливість надання працівником відділу ЦНАП нотаріальних послуг  під час виїзних прийомів, що здійснюються щовівторка в адміністративному центрі відповідного старостинського округу громади – в с. Приморське (приміщення колишньої Приморської сільської ради) та в с. Миколаївка (приміщення колишньої Миколаївської сільської ради).  

     На жаль, даною послугою не можуть скористатися мешканці смт. Сергіївка.  Відповідно до  ст. 37 Закону України «Про нотаріат», листа-роз`яснення  Міністерства юстиції України від 27.01.2016року № 27/13/32-16 «Щодо права на вчинення нотаріальних дій посадовими особами органу місцевого самоврядування в населених пунктах, які мають статус селищ міського типу, у зв'язку із внесенням змін до статті 37 Закону України "Про нотаріат" передбачено, що уповноважена посадова особа органу місцевого  самоврядування на вчинення нотаріальних дій має право їх здійснювати лише в сільських населених пунктах (в селах та селищах).  Відповідно, смт.  Сергіївка відноситься до міських населених пунктів, і вчинення нотаріальних дій можливе лише нотаріусами. На  звернення Сергіївського селищного голови Чередниченка А.Г. до територіального підрозділу Мінюсту України отримано лист-відповідь Південного  міжрегіонального управління Міністерства юстиції України  від 29.09.2021 року   № 23543/07.01-24, в якому зазначено, що до  сільських населених пунктах відноситься села та селища.

Тому у працівників Сергіївської селищної ради немає правових підстав вчиняти нотаріальні дії для мешканців смт. Сергіївка. В свою чергу, селищний голова,  дбаючи про інтереси мешканців смт. Сергіївки, направив 22 листопада 2021 року лист № 06.1-17/778 до Міністерства юстиції України з проханням ініціювати перед Верховною Радою України питання внесення змін до статті 37 Закону України «Про нотаріальні послуги», а саме – дозволити  вчиняти  нотаріальні дії посадовим особам органу місцевого самоврядування в населених пунктах, які мають статус селищ міського типу, якщо вони є одним із населених пунктів селищної чи сільської рад,  на території яких відсутні державні або приватні нотаріуси.

Сподіваємось, що проблемне питання в отриманні нотаріальних послуг для мешканців смт. Сергіївка буде вирішено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь