Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ДЛЯ ДИТИНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Дата: 30.03.2023 11:08
Кількість переглядів: 169

Фото без описуВійна – це стрес не тільки для дорослих, які все розуміють, але й для дітей. Відчуття небезпеки, тривоги, переривання звичайних рутин, постійні зміни – усе це може злякати дитину, викликати нерозуміння та комфорт. Основне, що потрібно пам’ятати – якщо батьки поруч і здорові, вони можуть надати дитині психологічну підтримку, використовуючи наведені нижче поради:

  • обіймайте, пояснюйте, відволікайте – це основні способи підтримати дитину. Головне правило – спокійні батьки – спокійні діти.
  • не забувайте піклуватись: сон, їжа та спілкування вкрай важливі
  • якщо ви плачете разом із дитиною, вам потрібно пояснювати свою поведінку відповідно віку дитини,  наприклад скажіть «Мені сумно,  я засмучена. Мамі треба зараз трохи посумувати. Якщо хочеш, обійми мене. Якщо ні, іди пограй». Дитині необхідно розуміти, що в мама і тата бувають різні емоції, і це нормально

5 корисних порад: як допомогти дітям почуватися більш захищеними у надзвичайній ситуації:

  • продовжуйте огортати дитину любов’ю  і доглядом.  
  • діти молодшого віку відчувають захист і батьківську любов через тактильний контакт, коли їх ніжно обіймають, читають разом або допомагають заснути.
  • якщо ваша дитина не слухає, пам’ятайте, що таким чином вона намагається висловити ті почуття, що неспроможна висловити, і спробуйте контролювати своє роздратування.
  • також не забувайте піклуватися про власне фізичне та психічне здоров’я. Ви не можете допомогти своїм дітям, якщо самі почуваєтеся погано.

У стані стресу дуже складно звертати увагу на потреби дитини, тож намагайтеся підтримувати якомога кращий баланс для її підтримки.

Ось декілька порад батькам:

  • думайте про майбутнє, а не минуле. Мрійте, плануйте, обговорюйте з важливими людьми, що ви зробите першим після настання миру. Такі міркування і розмови надихають і стабілізують.  
  • позбавтеся почуття вини. Не звинувачуйте себе в тому, що сталося або що ви зробили щось не так. Ви зробили все, що в той час могли.
  • попросіть допомогу. Якщо вам потрібна допомога або підтримка, попросить її. Просити допомогу не соромно.
  • говоріть про свої емоції. Спілкуйтеся з важливими для вас людьми, говоріть про свої емоції та досвід. Зателефонуйте родині. Просте «Як ти?» може надихнути і вас, і того, кому ви телефонуєте.
  • спостерігайте за емоційним станом дитини і реагуйте на її потреби. Ставте дитині відкриті запитання, стежте за її емоційною реакцією та рівнем активності. Важливо, щоб дитина говорила, запитувала, показувала свій емоційний стан.
  • якщо діти грають або малюють «війну» - не забороняйте. Емоції треба програти, озвучити, витягти. Це допоможе дітям впоратися з емоціями і зменшить тривожність і стрес.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь