Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Бактеріальний опік плодових!

Дата: 07.04.2023 17:35
Кількість переглядів: 111

Увага! Бактеріальний опік плодових!

Бактеріальний опік плодових – небезпечне захворювання плодових культур Бактеріальний опік плодових, збудником якого є Erwinia amylovora, надзвичайно шкодо- чинна хвороба плодових культур. Збудник уражує близько 170 видів рослин. Найбільшої шкоди завдає рослинам родини розоцвітих- яблуні, груші, айві.

Ознаки ураження

Бактерія уражує квітилисткипагонигілкистовбуркоріньплоди. Опік квітів — перша типова ознака прояву бактеріального опіку — з’являється навесні в період цвітіння плодових дерев. Квіти в’януть, всихають, змінюють забарвлення від коричневого до чорного. Уражені квіти можуть опадати, але частіше залишаються на рослині. Інфекція від квітів передається на сусідні листки і гілки. Інколи ураження квітів може призвести до втрати цілої гілки чи дерева.

Протягом декількох днів інфекція поширюється пагонами на 15-30 см або більше. Інфіковані пагони змінюють забарвлення від світло- до темно-коричневого на яблунях та від темно-коричневого до чорного — на грушах. Уражені листки залишаються на гілках, окремі гілки або цілі дерева виглядають ніби обпалені вогнем, звідси і назва хвороби — «опік плодових».

Недозрілі плоди також можуть інфікуватись через природні пори, ранки або плодоніжки сусідніх плодів чи квіток. Захворювання плодів особливо інтенсивно розвивається після дощів з градом. Часто з ураженого плоду виділяється липка рідина від молочного до бурштинового кольору (бактеріальний ексудат).

Високочутливими до бактеріального опіку є глід, айва, яблуня, груша, горобина, вишня, персик, слива, абрикос.

Біологія збудника

Грам-негативна паличкоподібна бактерія, облігатний паразит рослин та небезпечний фітопатоген. Оптимальна температура для розвитку 30 °С, при 45-50 °С вони гинуть. Інкубаційний період триває 3-4 дні.

Збудник захворювання відносно стійкий до умов зовнішнього середовища. На сонячному світлі в краплинах ексудату бактерія гине лише через 22 год., а без світла зберігається в ексудаті понад два місяці. У грунті за сприятливих умов бактерії зберігають життєздатність не більше 38 днів, у зрізаних пагонах, залежно від умов, — 3-29 днів.

Умови поширення

Джерелом інфекції є уражені дерева. Основними переносниками збудника бактеріального опіку плодових на невелику відстань є комахи (бджоли, оси, мухи, джмелі, попелиці, галиці). На більш далекі відстані його переносять птахи (шпаки). Дощ та вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території.

Найсприятливішими умовами для розвитку бактеріального опіку плодових є відносна вологість 80% та температура повітря 18-29 °С. Влітку, у зв’язку з потеплінням, розвиток захворювання уповільнюється.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь