Сергіївська селищна рада
Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"Злісний бур’ян Повитиця польова!"

Дата: 12.06.2023 12:18
Кількість переглядів: 85

Фото без описуПовитиця польова (Cuscuta campestris Junk.) – небезпечний бур’ян, який засмічує посіви багаторічних та однорічних трав, городні культури, сади та виноградники. Переважно однорічна рослина-паразит. Має нитковидне, жовте або помаранчево-жовте, витке стебло. Повитиці не мають ні коренів, ні листків. Глибоко проникаючи у тканини пошкодженої рослини, повитиця живитися за її рахунок.

Особливо страждають від повитиці польові культури: вика, люцерна, льон, буряк, морква, цибуля, картопля тощо. Уражені рослини слабнуть, призупиняють ріст і розвиток, поступово гинуть. Крім того, повитиці часто є переносниками вірусів і хвороб. Повитиця польова розмножується насінням (максимальна плодючість до 15 тисяч насінин) і вегетативно (частинами стебла). В умовах України насіння бур’яну інтенсивно проростає у травні-червні за температури ґрунту +17-24 °C, цвіте – в червні-серпні, плодоносить – у липні-жовтні. Насіння здатне зберігати схожість від 4 до 30 років за несприятливих погодних умов.

Повитиця польова завдає великої шкоди сільському господарству. Вона не тільки знижує врожайність, але й погіршує якість продукції. У цукрового буряка, ураженого повитицею, вміст цукру знижується на 1-2%. Сіно уражених рослин містить менше протеїну, гірше сохне, пліснявіє, втрачає смакові властивості. До того ж повитиці поширюють вірусні хвороби (віруси тютюнової мозаїки огірка, жовтухи айстр, бронзовості томатів тощо).

Поширюється повитиця польова насінням та рослинними рештками. Насіння бур’яну потрапляє в зерновий ворох під час обмолоту, також його важко відокремити від насіння багаторічних трав та овочевих культур.

Ефективним засобом боротьби є дотримання сівозміни з висівом культур, які не уражуються, або слабо уражуються повитицею: зернових, соняшника, гарбузових. У місцях найбільшої концентрації бур’яну необхідно скосити всі рослини до цвітіння повитиці та після підсихання спалити. Бур’ян-паразит не пристосований до самостійного росту, без господаря – культурної рослини – може загинути. Гербіциди ефективні тільки на молодих перезволожених (після дощу) рослинах повитиці (до появи квіток). Слід використовувати гербіциди тільки згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням техніки безпеки.

Оскільки основний спосіб поширення повитиці польової – це насіння, то і одним з ключових попереджувальних заходів є недопущення його наявності в насіннєвому матеріалі сільськогосподарських культур. І найкраще в цьому допоможе профілактика, зокрема ретельне дотримання фітосанітарних правил. Щоб попередити розповсюдження повитиці, заборонено завезення її у вільні райони з регіонів розповсюдження; обов’язковим є огляд та проведення фітосанітарних процедур; обстеження сільськогосподарських угідь на виявлення бур’яну у період вегетації; при виявленні вогнища – запровадження карантинного режиму.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор                                                                   Н.Матієнко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь