Сергіївська селищна рада Білгород-Дністровського району Одеської області
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захист винограду від хвороб і шкідників в ранньовесняний період

Дата: 09.05.2024 15:05
Кількість переглядів: 105

Чудові солодкі грона винограду – справжня гордість садівника і ласощі для сім’ї., але для того щоб зберегти урожай винограду необхідно проводити його захист від пошкоджень хвороботворними організмами й шкідниками. Найбільш поширені хвороби винограду – мілдью, оїдіум, антракноз, сіра та біла гнилі, шкідники – кліщі, оленка волохата, довгоносики та гронова листокрутка.

МІЛДЬЮ, АБО НЕСПРАВЖНЯ БОРОШНИСТА РОСА. Мілдью є найбільш небезпечною і найпоширенішою хворобою винограду. Нею уражуються всі зелені частини рослини: пагони, грона, листя, вусики, суцвіття. Характеризується появою блідо-зелених або жовтуватих маслянистих плям на листках. У вологу погоду на ураженій тканині з нижньої частини з’являється білий наліт. Пізніше плями стають червонувато-бурими, уражена тканина некротизується, після чого ягоди і листя винограду опадають, не виключено й всихання грон і суцвіть рослини. На молодих пагонах, вусиках, квітконіжках формуються видовжені, злегка вдавлені бурі плями, що вкриваються білим нальотом.. У вологу погоду вкриваються білим нальотом, у суху — деформуються та засихають. Якщо з хворобою не боротися, вона здатна повністю знищити врожай. Заходи боротьби: застосування препаратів - Рідоміл Голд МЦ68WG в.г. з нормою витрат 2,5кг/га або 50г/10літрів води; Квадріс 250 SCс.к. 0,8л/га, або 6мл/10 літрів води та інші дозволені до використання препарати.

Фото без опису

ОЇДІУМ, АБО БОРОШНИСТА РОСА. Проявлення хвороби - на листочках та гронах спочатку з’являються дрібні світлі плями, які поступово покриваються попелясто-сірим борошнистим нальотом. Після ураження зелених ягід, вони припиняють ріст і розвиток, темнішають, твердіють та засихають, а у вологу погоду — загнивають. У спекотну погоду уражені рослини мають запах гнилої риби. У виноградниках з торішнім запасом інфекції перше обприскування необхідно провести вже з фази 3 листків, а там, де хвороба в попередньому році не прогресувала, не пізніше фази утворення 6-го листка. Заходи боротьби: Застосування препаратів Топаз 100 ЕС к.е., 0,15-0,25л/га або 12мл/10 літрів води, Тіовіт Джет 80WG в.г. 5-8кг/га або 40г/10 літрів води, Квадріс 250 SCс.к. 0,8л/га, або 6мл/10 літрів води або інший дозволений до використання препарат.

Фото без опису

СІРА ГНИЛЬ. Хвороба проявляється на ягодах під час достигання - ягоди буріють, покриваються сірим пліснявим нальотом, розм’якшуються. Заходи боротьби: Застосування препаратів Топсін-М 500, КС 1,0-1,5л/га або 8-10г/10 літрів води, Квадріс 250 SCс.к. 0,8л/га, або 6мл/10 літрів води або інший дозволений до використання препарат.

ЧОРНА ПЛЯМИСТІСТЬ (ФОМОПСИС, ЕСКОРІОЗ, ВІДМИРАННЯ ПАГОНІВ). Ознаки хвороби проявляються, як на зелених, так і на здерев’янілих органах рослин. Перші ознаки з’являються на вузлах однорічних пагонів у вигляді чорно-бурих округлих крапок, які пізніше утворюють поздовжні смуги. На листках виникають дрібні темно-коричневі плями з зеленувато-жовтою облямівкою. Уражені листки деформуються, опадають. При сильному ураженні чорною плямистістю втрачається до 50% врожаю. Крім того, відмирає уражена багаторічна деревина кущів, що може призвести до повної загибелі кущів. Заходи боротьби: ранні профілактичні-у фазі набрякання бруньок до фази 4-5 листків обробки фунгіцидами Квадріс 250 SCс.к. 0,8л/га, або 6мл/10 літрів води або інший дозволений до використання препарат. Наступні обробки збігаються з термінами й препаратами проти мільдью. Скосарі(довгоносики).  До цих шкідників належать два види довгоносиків. Зимують дорослі жуки і личинки. Дорослі жуки спричиняють два види пошкоджень: рано навесні об’їдають молоді бруньки, а пізніше фігурно об’їдають молоде листячко. Личинки живляться корінцями.  Також в останні роки  на виноградних насадженнях спостерігається пошкодження оленкою волохатою, особливо в період цвітіння. Отож необхідно систематично проводити обстеження та при виявлення заселення та пошкодження виноградних насаджень провести захисні заходи одним із препаратів: Актеллік 500 ЕС к.е., 3л/га або12мл/10 літрів води,  Енжіо 247 SCк.с.,0,18л/га або3,6мл/10 літрів води, або іншим дозволеним до використання препаратом. Гронова листокрутка.  Гусениці гронової листокрутки – здатні залишити від вашого винограду – одні лози, без листя і плодів. Навесні  при оптимальних умовах для шкідника — температура 15 – 25 °С і відносна вологість повітря понад 50 % починається літ першого покоління гронової листокрутки.  В поточному році початок льоту першого покоління гронової листокрутки зафіксовано 25 квітня, масовий літ 27-28квітня. Виходячи з цього початок відродження шкідника очікується кінець першої – початок другої декади травня. В цей період необхідно обов’язково провести захисні обробки проти гусениць гронової листокрутки, з додаванням препаратів проти хвороб. Не зволікайте з цією обробкою тому, що перше покоління гронової листокрутки найбільш шкодочинне. Вирішальний етап у догляді за виноградом – обробка винограду перед і після цвітіння. Лікування можна здійснювати до цвітіння і після, але під час цвітіння обробки робити не варто. Заходи боротьби: Застосування препарату Матч 050ЕС,к.е з нормою витрат 1,0л/га або 8мл/10літрів води або Бі-58 новий, к.е.з нормою витрат1,2-3,0л/га, або 10мл/10 літрів води.

Фото без опису

Державний фітосанітарний інспектор                                                  Оксана ЛЕЩУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь